Dziedzictwo kulinarne

Tost z łososiem kiszonym

Tost z łososiem kiszonym

4 osoby

15 minut

Składniki:

4 kromki chleba tostowego lub grillowanej bagietki
4 plastry Łososia kiszonego
4 jaja
4 garście świeżego szpinaku
sól, pieprz do smaku

Rozgrzej patelnie, nałóż łyżeczkę masła. Dokładnie opłucz świeży szpinak. Lekko mokre liście szpinaku włóż na patelnie i duś aż zmiękną.

Następnie na rozgrzaną patelnie nałóż dwie łyżeczki masła, delikatnie wbij jaja i czekaj na ścięcie białka. Każde jajo przypraw solą i pieprzem.

Pieczywo opiecz w tosterze lub w piekarniku, na grillu, na patelni. Na każdej kromce ułóż plaster Łososia kiszonego.

Gotowe jaja delikatnie przełóż na tosta. Wcześniej zblanszowany szpinak ułóż na toście z Łososiem kiszonym i jajkiem.